luni, 15 august 2016

Scleroza Multipla si nasterea


 Nasterea la femeile cu scleroza multipla decurge cu acelasi succes ca si la femeile sanatoase, relateaza realizatorii unui studiu retrospectiv populational canadian. Aceste rezultate imbucuratoare sunt deosebit de binevenite daca luam in consideratie faptul ca scleroza multipla afecteaza preponderent persoanele tinere de sex feminin.
   Helen Tremlett, doctor in medicina la University of British Columbia din Vancouver, relateaza in revista Annals of Neurology ca scleroza multipla materna nu a determinat rate crescute de nastere vaginala asistata la fel cum nu a majorat nici numarul de operatii cezariene.
Pana acum putine se cunostea despre efectele sclerozei multiple asupra sarcinii, iar rezultatele de care dispuneam erau contradictorii. Pentru a elimina acest gol, si pentru a explora influenta factorilor precum durata maladiei si gradul dizabilitatii asupra nasterii, cercetatorii au analizat datele colectate de la patru clinici de scleroza multipla din Columbia Britanica si cele ale registrelor perinatale din provincie.
Analiza a inclus 432 nasteri la 321 de femei cu scleroza multipla si 2,975 nasteri la 2,958 femei sanatoase care au constituit grupul de control. Varsta medie in ambele grupuri a fost de 32 de ani.
   In rezultatul analizei, nu au fost obtinute careva diferente in cele doua gruri in ceea ce priveste necesitatea operatiilor cezariene (18,6% vs. 16.1%) sau a nasterii vaginale asistate. La fel nu au existat diferente determinate de durata maladiei sau varsta inaintata de debut.
Totusi, diferente nesemnificative statistic au fost observate in grupul femeilor cu dizabilitate masurata cu ajutorul scalei EDSS. Diferentele au constat intr-o usoara crestere a necesitatii operatiilor cezariene la persoanele cu dizabilitate moderata sau pronuntata. Insa, pe langa faptul ca diferentele dupa cum s-a mentionat au fost statistic nesemnificative, acestea au putut fi explicate printr-un efect indirect al dizabilitatii la persoanele cu scleroza multipla.
Astfel, in grupul femeilor cu scleroza multipla s-a observat rate mai mari a cresterii indicelui masei corporale (IMC) (explicate prin hipoactivitate determinata de dizabilitate) la fel ca si cresterea prevalentei hipertensiunii arteriale in timpul sarcinii. Ambii acesti factori sunt potentiali agravanti a cursului sarcinii si a nasterii in special.
   „Studiul nostru asigura femeile cu scleroza multipla care planifica sa ramana insarcinate ca, in general, scleroza multipla nu a fost asociata cu efecte adverse si rezultate nefavorabile in timpul sarcinii sau nasterii”, relateaza Tremlett si colegii.
Totusi, dat fiind ca IMC inalt frecvent se asociaza cu rezultate nefavorabile in timpul sarcinii si nasterii, femeile cu scleroza multipla trebuie instruite si incurajate sa atinga o masa corporala in limitele normei daca planifica sa ramana insarcinate.
   Consider necesar de a preciza ca studiul a investigat influenta sclerozei multiple asupra sarcinii si nasterii, si nu a abordat relatia cauzala inversa, efectul sarcinii asupra evolutiei sclerozei multiple, care este un alt subiect incitant.

  Ceea ce mi se pare mie interesant, este ca in articolele pe care le-am gasit nu se precizeaza 2 amanunte foarte importante :
1. Scorul EDSS. pt ca totusi la un scor de 6-7 nu-mi dau seama cum o femeie poate "tine" o sarcina, s-o duca pana la capat nu cred ca se pune problema.
2. Probabil cel mai important, privind din pdv al unui "posesor de SM" feminin, trecut prin aceasta etapa a vietii, forma de SM!!! Faci sau nu interferon, ce tip de medicatie iei. Si de aici alte intrebari.

 Fireste decizia finala ii apartine viitoarei mame!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu