miercuri, 10 august 2016

Scleroza Multipla si Haloterapia (II)

   Avantajele expunerii la aerosolii de sare au fost mentionate inca din antichitate de catre Hipocrate, parintele medicinei moderne. Era recomandata inhalarea aerului sarat de la malul marilor si oceanelor sau a aburilor unui amestec de sare cu apa.

     A fost o perioada in istoria umanitatii, cand sarea a ajuns o materie extrem de pretioasa; in unele cazuri, mai pretioasa decat aurul, astfel incat pana si soldatii romani erau retribuiti lunar in bulgari de sare, plata care purta denumirea de "Salarium", termen pastrat pana in zilele noastre, folosit la definirea remuneratiei in urma unei munci efectuate.Vedeti dar, cat de importanta era sarea!Sa nu ne mai miram deci, de aparitia povestii "Sarea-n bucate”!

   Haloterapia (sau salinoterapia) in conditiile oferite de Halo - Camera tip Costa
       Haloterapia sau salinoterapia este procedeul prin care persoanele inhaleaza aerosolii salini, cu ajutorul carora sunt tratate diverse afectiuni.
Termenul provine din cuvintele: Salina care inseamna exploatare de sare la adancime si Terapie care inseamna tratare/vindecare.

          Saline artificiale
     Din dorinta de a creste gradul de accesibilitate la tratament dar si de a controla anumite dezavantaje ale salinelor naturale (diferente microclimaterice de umiditate, presiune si temperatura) au fost dezvoltate "halocamere": incaperi capitonate cu sare, asa numitele " saline artificiale "... 
   Principalele avantaje ale Salinei din camerele tip Costa, fata de alte metode de imitare a microclimatului salin :
- este o metoda 100% naturala; (nu utilizeaza generatoare de aerosoli, sare procesata, caramizi de sare etc. precum alte metode artificiale)
- conditionarea aerului se face printr-o metoda speciala ce nu permite dezvoltarea ba
cteriilor spre deosebire de celelalte metode ce conditioneaza aerul cu ajutorul unor AC-uri cu compresor ce duc adesea la dezvoltarea unor tulpini bacteriene extrem de agresive.

           Haloterapia este un procedeu extrem de simplu de terapie, acesta neimplicand sub nici o forma administrarea de medicamente sau suplimente alimentare, imobilizari la pat sau regimuri alimentare. Insa, pe cat de simplu este procedeul, pe atat de complex este mecanismul salin in organism.
     Haloterapia implica pe de o parte, inhalarea pe caile respiratorii a aerosolilor salini, iar pe de alta parte, absortia aerosolilor salini prin intermediul pielii. Pielea fiind al doilea organ de respiratie (dupa plamani) al corpului.
 Absortia aerosolilor salini la nivelul pielii se realizeaza datorita fenomenului de difuzie: aerosolii salini se raspandesc relativ uniform in atmosfera interioara a incintei haloterapeutice, fiind in permanenta combinati cu particulele de apa ce formeaza umiditatea relativa. Expunerea corpului si implicit a suprafetelor de piele in aceasta atmosfera, determina depunerea, apoi absortia ionilor salini prin capilaritatile pielii si transportarea lor in tesuturi, pana la nivelul celular. Absortia prin piele a ionilor salini se datoreaza in primul rand procesului osmotic sub conditiile fenomenelor bio-electrovalente la nivel molecular si atomic.


     In urma curei haloterapeutice va fi stimulata rezistenta antiinfectioasa a organismului, vor fi reglate procesele imunologice. 


   

Scleroza Multipla si Haloterapia ( I )

  M-am tot gandit sa scriu un articol despre haloterapie sau salinoterapie, dupa ce am facut doua cure de tratament la Pucioasa.La hotelul la care am stat aveau si o camera salinica tip Costa.
   Prima cura am facut-o in septembrie 2014.Incepusem deja sa respir foarte greu, din cauza diafragmei care s-a "puturosit". Ma strecuram in salina in orele cand era mai liber, de 2-3 ori/zi.Imi placea sa respir aerul plin de ioni curati (atat cat se putea de curati, cand pe acolo se perindau mai mult de 100 de persoane/zi), pana cand imi simteam plamanii plini, si simteam durerea unei respiratii complete.Oh, cat de minunat este sa poti sa simti durerea umplerii plamanilor cu aer!
  Sper ca v-am trezit curiozitatea in privinta acestei terapii, asa ca acum voi incerca sa va arat legatura dintre haloterapie si scleroza multipla.
   Haloterapia (din lb. greacă halos=sare) foloseşte microparticule de sare naturală pulverizată sub formă de aerosoli, pentru tratamentul afecţiunilor respiratorii şi nu numai. Haloterapia reproduce, în locaţii mai accesibile mediului urban, microclimatul folosit în speleoterapie (lb. greacă speleos=peşteră), adică tratamentul practicat în minele de sare din Europa de Est încă din secolul al XIX-lea. Acest tip de tratament a fost pentru prima dată menţionat în anul 1843 de către un cercetător polonez, iar începând cu acea dată, recomandările medicilor de a efectua şedinţe de terapie în minele de sare au devenit din ce în ce mai dese.

  Cercetătorii ruşi au încercat să dezvolte diferite dispozitive, care să ofere beneficiile microclimatului din ocnele de sare, dar la îndemâna tuturor. Primul tip de aparatură a fost folosit chiar de Agenţia Spaţială Sovietică. Începând cu anii ’80, au fost construite numerose saline artificiale pe teritoriul Europei, cele mai multe în fosta Uniune Sovietică şi Ţările Scandinave.

 
O oră petrecută în salină ţine de-o parte medicul pneumolog, Aduce putin cu zicala aceea veche, atat de adevarata: de mananci un mar pe zi, doctorul departe-l tii!

  Haloterapia ajută la eliminarea toxinelor, a impurităţilor şi majorităţii microorganismelor care, prin depunere, provoacă boli ale aparatului respirator. Aceeaşi terapie ajută la refacerea elasticităţii membranelor celulelor, fapt ce duce la curăţarea căilor respiratorii de focarele de infecţie existente. Cu alte cuvinte, expunerea la aerosoli salini duce la purificarea căilor respiratorii, la stimularea eliminării secreţiilor de la nivelul bronhiilor, reducerea iritaţiilor şi a inflamaţiilor. Nu în ultimul rând, calmează tusea pentru cei cu astfel de probleme.

 
* Aerosolii de sare pătrund în organism prin cavitatea nazală , cavitatea bucală, circulând pe epiglotă , glotă  trahee , plămân , bronhii şi bronhiole dezinfectând si curăţând mucoasele.
  Acum n-am sa va vorbesc despre bolile aparatului respirator care pot fi tratate cu ajutorul ionilor de sare, ci despre ajutorul haloterapiei in scleroza multipla: 
 - Nevroze
 - Rezistenta scazuta la stress
 - Stare de oboseala cronica
 - Depresie

  Am citit ca este benefica si in unele afecţiuni dermatologice (eczeme, psoriazis, dermatită atopică, acnee) boli de circulaţie, ulcer gastric.