duminică, 30 octombrie 2016

rodia




RODIA- o mingie rosie, de 20 de ani a devenit un fruct consumat si la noi in tara, desi de multe ori, din cauza pretului ridicat, din cauza ca in Romania nu ajung fructe coapte, evitam sa le consumam.

Dar ar fi bine sa ne reamintim in sezonul rece propietatile ei. 

Rodia este un fruct acrişor care are un conţinut ridicat de nutrienţi benefici pentru organism.Este  unul din cele mai puternice fructe antioxidante, in compozia ei gasindu-se de trei ori mai multi antioxidanti precum polifenoli, tanini si antocianini, decat in vinul rosu sau in ceaiul verde. Are atat de multe propietati vindecatoare, incat nu stiu cu care sa incep!
Contine vitamine si minerale esentiale pentru organism: vitamina A, vitamina B5, vitamina C si E, vitamina K, acid folic, calciu, potasiu, magneziu, fier.
-      Întăresc sistemul imunitar
Rodiile și sucul lor conțin o cantitate importantă de vitamina C (10,20 mg / 100gr), esențială pentru prevenirea îmbolnăvirii, în special în sezonul rece.
-       Are proprietati antiinflamatorii
si din acest motiv protejeaza impotriva astmului, a durerilor in gat, a diareei si a altor boli.
-      Previn Alzheimer-ul, ceea ce inseamna ca este benefic in scleroza multipla
În cadrul unui studiu, șoarecii de laborator cu Alzheimer care au fost hrăniți cu rodii au acumulat mult mai puține plăci amiloide și au avut rezultate semnificativ mai bune la testele mentale decât alți șoareci cu aceeași boală, dar care nu primiseră rodii.
-      Nu creşte glicemia
Spre deosebire de alte fructe care pot să determine o creştere bruscă a glicemiei, rodia nu va cauza acest efect şi prin urmare poate să fie considerat un alit de încredere în lupta cu kilogramele. De asemenea este un fruct indicat persoanelor care suferă de diabet.
-      Protejează rinichii
Noi cercetări au scos la iveală că un extract din rodii protejează rinichii de toxine periculoase.
-      Te ajută să arzi grăsimile
un conţinut foarte mare în antioxidanţi care te ajută să arzi grăsimile şi să accelerezi metabolismul.
- Protejează și regenerează ficatul
Studiile au demonstrat că sucul de rodii nu doar că protejează ficatul dar ajută și la regenerea lui.
-      Te protejează de alergii
Rodiile sunt bogate în polifenoli, susbstanțe care pot reduce procesul biochimic asociat alergiilor.
-      Previn bolile de inimă. De fapt culoarea rosie a rodiei este culoarea sangelui, a inimii, deci este fructul inimii.
Consumul de rodii protejează corpul de bolile de inimă, pentru că previne depunerile de pe artere. De asemenea, rodiile scad colesterolul rău (LDL) şi îl cresc pe cel bun(HDL). Scad tensiunea arteriala.
-      Previn cancerul
Studiile au arătat că substanţele din rodie apără organismul de cancerul de sân şi de cel de plămâni. În acelaşi timp, fructul încetineşte evoluţia cancerului ce afectează prostata.
-      Combat sindromul metabolic
Sindrom metabolic este o combinaţie de afecţiuni medicale care creşte riscul de a dezvolta boli cardiovasculare şi diabet. Cercetările au scos la iveală că rodiile ajută la reglarea glicemiei, cresc sensibilitatea la insulină și luptă împotriva inflamației și a altor factori asociați sindromului metabolic.
-      Protejeaza impotriva depresiei si a osteoporozei.