Dovleacul
Dovleacul este considerat a fi originar din Peru, de unde a fost exportat
de către
conchistadorii spanioli, in secolul al XVI-lea.
Delicios si parfumat, dovleacul este preferatul multora si este folosit
intr-o varietate de retete, fiind extrem de hranitor si benefic pentru sanatate. Galbenul-portocaliu
aprins ascunde o mulţime de rasfat... Adevărat răsfăţ pentru pupilele gustative, dar şi un remediu naturist pentru sănătatea şi echilibrul organismului nostru.
Dovleacul poate fi consumat:
- copt sau sub forma de placinta;
- crud si ras in salate cu rosii, castraveti,
conopida, condimente;
- inabusit in supe;
- sub forma de decoct de seminte;
- suc - folosit in tratarea cancerului, a maladiilor vasculare.
Beneficiile dovlecilor
Datorita antioxidantilor, dovleacul impiedica
aparitia bolilor cardiovasculare.
Betacarotenul din compozitie confera dovleacului
proprietati antiinflamatoare si antioxidante. Astfel, betacarotenul din dovleac
diminueaza riscul aparitiei diabetului, regland valoarea glicemiei in sange.
Betacarotenul este o provitamina ce va fi convertita de catre organism in
vitamina A.
Dovleacul este una din legumele sarace in
calorii. Furnizeaza doar 26 kal pe 100 g si nu contine grasimi saturate sau
colesterol, insa este o sursa bogata de fibra dietica, anti-oxidanti, minerale,
vitamine, fiind recomandata de dieteticieni in programele de control al
colesterolului si de reducere a greutatii.
Dovleacul este un adapost al multor vitamine
antioxidante precum vitamina A, vitamina C si vitamina E.
Cu 7384 mg pe 100 g, este una din legumele
familiei cucurbitacee cu cel mai inalt nivel de vitamina A, furnizand
aproximativ 246% de RDA. 100 g de dovleac asigurand 70% din necesarul zilnic
de vitamina A.
Vitamina A este un antioxidant natural puternic
si este solicitat de catre corp pentru mentinerea integritatii pielii si a
membranelor mucoase. Este de asemenea o vitamina esentiala pentru vaz. Studiile
de cercetare arata ca mancarurile naturale bogate in vitamina A ajuta corpul sa
se protejeze impotriva cancerului la plaman si la cavitatea bucala.
Pulpa de dovleac contine vitamine, in special
provitamina A, vitaminele E si C, saruri minerale, hidrati de carbon, protide,
iar semintele contin ulei, protide, lecitina, rezine si enzime cu proprietati
antihelmintice. Dovleacul este o sursa de liteina si zeaxantina, doi
antioxidanti din familia carotenoidelor.
Dovleacul este recomandat persoanelor cu
afectiuni cardiovasculare, dar si celor cu risc crescut de a dezvolta tumori
canceroase.
Dovleacul copt este indicat in special
persoanelor anemice, deoarece este bogat in acid folic (vitamina B9).
In cazul intepaturilor de insecte se pot folosi
cataplasmele din pulpa zdrobita. Aceste cataplasme se schimba zilnic pana la
vindecare.
Este de asemenea o sursa excelenta a multor compusi naturali flavonoizi
polifenolici precum carotenii alpha si beta, cryptoxanthin, lutein si
zeaxanthin. Carotenii se transforma in vitamina A in interiorul corpului.
Zea-xanthin este un antioxidant natural care
filtreaza razele UV (ultra-violet) in macula lutea in retina ochiului. Astfel,
ajuta la protejarea de "boala maculara legata de varsta" (BMLV) la
oamenii batrani.
Este de asemenea o sursa bogata de vitamine din
grupul B - complex precum folati, niacin, vitamina B-6 (piridoxin), thiamin si
acid pantothenic, precum si minerale precum cupru, calciu, potasiu si fosfor.
100 g de seminte de dovleac furnizeaza:
- 559 kal
- 30 g de proteine
- 110% RDA de fier
- 4987 mg de niacin (31% RDA)
- seleniu (17% RDA)
- zinc (71%)
- fara colesterol.
100 g de dovleac contine:
- Carbohidrati 4 g
- Proteine 1 g
- Fibre 1,3 g
- Vitamina E 1,06 mg
- Zinc 0,32
- Magneziu 0,12 mg
- Calciu 21 mg
- Fier 0,8 mg
- Betacaroten 2 mg
- Vitamina C 9 mg
De la dovleac se folosesc aproape toate partile
componente, fiind foarte bogat in vitamine.
Principalele elemente nutritive
sunt luteina, proteinele, alfa si beta-carotenul, vitamina A, zincul si au
rolul de a distruge colesterolul si de a regenera organismul. Semintele
sunt o sursa excelenta de aminoacizi tryptofan, lecitina si
protide.
Semintele de dovleac sunt o sursa buna de fibra dietara si de acizi grasi
mono-nesaturati, care sunt buni pentru inima. In plus, sunt plini de proteine,
minerale si multe vitamine benefice pentru sanatate.
Este recomandat in caz de leucemie, cancer, avand un rol energizant.
Cataplasmele cu seminte sunt folosite in caz de
inflamatii, plagi sau arsuri. Acestea trebuie sa fie schimbate zilnic pana se
vindeca zona afectata.
Magneziul din seminte alunga oboseala si lecitina
imbunatateste memoria. Mancati cateva seminte (sa fie neprajite) si veti
observa efectul lor pozitiv de-a lungul zilei.
Cele mai puternice efecte terapeutice le au
semintele de dovleac. Ele ajuta la:
- eliminarea parazitilor intestinali;
- desfunda vasele de sange;
- regleaza colesterolul;
- stimuleaza activitatea rinichilor.
In curele de
cruditati recomandate in cancer, leucemie, scleroza in placi sau diverse boli
greu vindecabile, semintele de dovleac sunt de mare ajutor, prin rolul energizant.
Alte beneficii:
- elimina parazitii intestinali;
- regleaza nivelul colesterolului;
- ajuta la buna functionare a rinichilor;
- combate constipatia;
- arde grasimile;
- combate insomnia;
- previne tulburarile de vedere;
- asigura functionarea muschiului cardiac;
- elimina pietrele de la rinichi (sucul obtinut
din dovleac).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu