miercuri, 10 august 2016

Scleroza Multipla si Haloterapia ( I )

  M-am tot gandit sa scriu un articol despre haloterapie sau salinoterapie, dupa ce am facut doua cure de tratament la Pucioasa.La hotelul la care am stat aveau si o camera salinica tip Costa.
   Prima cura am facut-o in septembrie 2014.Incepusem deja sa respir foarte greu, din cauza diafragmei care s-a "puturosit". Ma strecuram in salina in orele cand era mai liber, de 2-3 ori/zi.Imi placea sa respir aerul plin de ioni curati (atat cat se putea de curati, cand pe acolo se perindau mai mult de 100 de persoane/zi), pana cand imi simteam plamanii plini, si simteam durerea unei respiratii complete.Oh, cat de minunat este sa poti sa simti durerea umplerii plamanilor cu aer!
  Sper ca v-am trezit curiozitatea in privinta acestei terapii, asa ca acum voi incerca sa va arat legatura dintre haloterapie si scleroza multipla.
   Haloterapia (din lb. greacă halos=sare) foloseşte microparticule de sare naturală pulverizată sub formă de aerosoli, pentru tratamentul afecţiunilor respiratorii şi nu numai. Haloterapia reproduce, în locaţii mai accesibile mediului urban, microclimatul folosit în speleoterapie (lb. greacă speleos=peşteră), adică tratamentul practicat în minele de sare din Europa de Est încă din secolul al XIX-lea. Acest tip de tratament a fost pentru prima dată menţionat în anul 1843 de către un cercetător polonez, iar începând cu acea dată, recomandările medicilor de a efectua şedinţe de terapie în minele de sare au devenit din ce în ce mai dese.

  Cercetătorii ruşi au încercat să dezvolte diferite dispozitive, care să ofere beneficiile microclimatului din ocnele de sare, dar la îndemâna tuturor. Primul tip de aparatură a fost folosit chiar de Agenţia Spaţială Sovietică. Începând cu anii ’80, au fost construite numerose saline artificiale pe teritoriul Europei, cele mai multe în fosta Uniune Sovietică şi Ţările Scandinave.

 
O oră petrecută în salină ţine de-o parte medicul pneumolog, Aduce putin cu zicala aceea veche, atat de adevarata: de mananci un mar pe zi, doctorul departe-l tii!

  Haloterapia ajută la eliminarea toxinelor, a impurităţilor şi majorităţii microorganismelor care, prin depunere, provoacă boli ale aparatului respirator. Aceeaşi terapie ajută la refacerea elasticităţii membranelor celulelor, fapt ce duce la curăţarea căilor respiratorii de focarele de infecţie existente. Cu alte cuvinte, expunerea la aerosoli salini duce la purificarea căilor respiratorii, la stimularea eliminării secreţiilor de la nivelul bronhiilor, reducerea iritaţiilor şi a inflamaţiilor. Nu în ultimul rând, calmează tusea pentru cei cu astfel de probleme.

 
* Aerosolii de sare pătrund în organism prin cavitatea nazală , cavitatea bucală, circulând pe epiglotă , glotă  trahee , plămân , bronhii şi bronhiole dezinfectând si curăţând mucoasele.
  Acum n-am sa va vorbesc despre bolile aparatului respirator care pot fi tratate cu ajutorul ionilor de sare, ci despre ajutorul haloterapiei in scleroza multipla: 
 - Nevroze
 - Rezistenta scazuta la stress
 - Stare de oboseala cronica
 - Depresie

  Am citit ca este benefica si in unele afecţiuni dermatologice (eczeme, psoriazis, dermatită atopică, acnee) boli de circulaţie, ulcer gastric.
                                                                               
                            

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu