RODIA- o mingie rosie, de 20 de ani a devenit un
fruct consumat si la noi in tara, desi de multe ori, din cauza pretului
ridicat, din cauza ca in Romania nu ajung fructe coapte, evitam sa le consumam.
Dar ar fi bine sa ne reamintim in sezonul
rece propietatile ei.
Rodia este un fruct acrişor care are un conţinut ridicat
de nutrienţi benefici pentru organism.Este unul din cele mai puternice fructe
antioxidante, in compozia ei gasindu-se de trei ori mai multi antioxidanti precum
polifenoli, tanini si antocianini, decat in vinul rosu sau in ceaiul verde. Are
atat de multe propietati vindecatoare, incat nu stiu cu care sa incep!
Contine vitamine si minerale esentiale pentru
organism: vitamina A, vitamina B5, vitamina C si E, vitamina K, acid folic, calciu,
potasiu, magneziu, fier.
- Întăresc
sistemul imunitar
Rodiile și sucul lor conțin o cantitate importantă de vitamina C (10,20 mg / 100gr), esențială pentru prevenirea îmbolnăvirii, în special în sezonul rece.
-
Are
proprietati antiinflamatorii
si din acest
motiv protejeaza impotriva astmului, a durerilor in gat, a diareei si a altor
boli.
-
Previn Alzheimer-ul, ceea ce inseamna
ca este benefic in scleroza multipla
În cadrul unui studiu, șoarecii de laborator cu
Alzheimer care au fost hrăniți cu
rodii au acumulat mult mai puține plăci
amiloide și au
avut rezultate semnificativ mai bune la testele mentale decât alți șoareci cu aceeași boală, dar care nu
primiseră rodii.
-
Nu creşte glicemia
Spre deosebire
de alte fructe care pot să determine o creştere bruscă a glicemiei, rodia nu va
cauza acest efect şi prin urmare poate să fie considerat un alit de încredere
în lupta cu kilogramele. De asemenea este un fruct indicat persoanelor care
suferă de diabet.
- Protejează
rinichii
Noi cercetări au scos la iveală că un extract din rodii
protejează rinichii de toxine periculoase.
-
Te ajută să arzi grăsimile
un conţinut
foarte mare în antioxidanţi care te ajută să arzi grăsimile şi să accelerezi
metabolismul.
- Protejează și regenerează ficatul
Studiile au demonstrat că sucul de rodii nu doar că protejează
ficatul dar ajută și la
regenerea lui.
- Te
protejează de alergii
Rodiile sunt bogate în polifenoli, susbstanțe care pot reduce
procesul biochimic asociat alergiilor.
- Previn
bolile de inimă. De fapt culoarea rosie a rodiei este culoarea sangelui, a
inimii, deci este fructul inimii.
Consumul de rodii protejează corpul de bolile de inimă, pentru
că previne depunerile de pe artere. De asemenea, rodiile scad colesterolul rău
(LDL) şi îl cresc pe cel bun(HDL). Scad tensiunea arteriala.
- Previn
cancerul
Studiile au arătat că substanţele din rodie apără organismul de
cancerul de sân şi de cel de plămâni. În acelaşi timp, fructul încetineşte
evoluţia cancerului ce afectează prostata.
- Combat
sindromul metabolic
Sindrom metabolic este o combinaţie de afecţiuni medicale care
creşte riscul de a dezvolta boli cardiovasculare şi diabet. Cercetările au scos
la iveală că rodiile ajută la reglarea glicemiei, cresc sensibilitatea la
insulină și luptă
împotriva inflamației și a altor factori asociați sindromului metabolic.
- Protejeaza impotriva depresiei si a
osteoporozei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu