duminică, 18 februarie 2018

Istoria Sclerozei Multiple II



1913 Diagnosticul de SM despre lichid…
 Intai diagnosticul si apoi terapia.
Ceea ce astazi este considerat perfect normal, a fost in istoria bolii considerata ca un progres deosebit. Diagnosticarea bolii prin analizarea compozitiei lichidului cefalo-rahidian, obtinut printr-o punctie lombara.
In lichidul cefalo-rahidian al pacientilor de SM se fac remarcate anumite albumine produse de cateva celule inflamatoare (lanturile oligoclonale). Ele nu apar la persoanele sanatoase si nici in serul sangvin al bolnavilor.
Din secolul 14 si pana astazi… SM cutreiera toate straturile sociale.
Personalitati distinse, precum Heinrich Heine sau Jacqueline du Pre`, stau ca marturie pentru nenumaratii oameni, care si-au dedicat viata, in ciuda SM, in a realiza cu curaj si devotament ce si-au propus. 
1950   Simpozion in New York: Bolile de nervi vor fi diferentiate.
Un nou inceput.
La simpozionul din New York, a fost pentru prima oara perceputa situatia SM. Pentru intelegerea bolii, aceasta a insemnat o schimbare foarte mare, tinand cont ca pana in acel moment SM era considerata adesea ca fiind o boala psihica (SM este o boala a sistemului nervos central).
1972  Masuratorile electrice arata…SM este ca atunci cand schimbi trenul accelerat cu “personalul”.
Cu cat viteza de transmitere a impulsrilor prin nervi este mai mica cu atat handicapul bolnavului de SM este mai mare. Telul principal al cercetarii si terapiei este de a micsora sau de a tine pe loc, pe cat posibil, distrugerile aparute in procesele de demielinizare al nervilor.
G.D.Dawson a descoperit in anul 1951 metodica automata a valorii medii. In anul 1972 Holliday si colegii au introdus pentru pacientii de SM, relevantele potentiale vizuale evocate. 
1981 Cu RMN…   sa mergem pe urmele dimensiunii bolii
Cu ajutorul aparatului de rezonanta magnetic nucleara (RMN), se remarca si se poate urmari evolutia modificarilor tesuturilor, fara a te iradia inutil. RMN-ul arata cam de 10 ori mai multe semne despre activitatea bolii, decat se manifesta clinic. Semnele clinice ale bolii sunt asa numitele “varfurile" iceberg-ului.
Interferonul impiedica demielinizarea.
In 1957 au fost descoperiti interferonii si recunoscuti ca substanta activa a propiului corp. Descoperirea a fost considerata o senzatie, pentru ca se spera, prin aceasta, descoperirea unui medicament impotriva tuturor bolilor de virus. Entuziasmul de la inceput a facut loc, mai tarziu, trezirii la relitate.
1990    O angajare concentrata in cercetarea pentru gasirea a noi medicamente.
Aproape 200 de ani au trecut fara sa se fi descoperit un medicament contra SM. In ultimile trei decade ale celui de al doilea mileniu, au fost admise noi si eficiente medicamente impotriva SM. Nu trebuie uitat succesul cercetarii genetice care a facut posibil acest lucru.                                                
 2000     “If I had MS”      
                     Revista DMSG-Societatea Germana de Scleroza Multipla                                                                                               Traducere: Virgil Dinca   
        Solicitare de opinii

 Sa vorbesti despre SM, este o treaba, dar sa traiesti cu SM este o cu totul alta si de aceea este “daca as avea SM”, o exprimare mai mult decat retorica. Este o increngatura moderna intre medicina si pacient, cladirea unei relatii mai intense de parteneriat si impingerea oamenilor in centrul atentiei, nu numai boala.
“Daca as avea SM” este o intrebare la care fiecare ar putea raspunde singur. Viata arata altfel, depinde de care parte a acului seringii, te afli.
Acceptarea in viata zilnica, in profesie, decizia pentru un angajament onorific, ca raspunzator in politica sau intr-un birou de conducere, sau mai simplu atentiile zilnice sa aduci caldura in relatiile umane – SM este mai mult decat o bo

ala. SM modifica viata in fiecare zi si de la temelie.

Cum vi-se pare, puteti sa faceti ceva pentru bolnavii de SM?”
            
                                                                                                                              
                                                                                                                                            

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu