Dr. Terry Wahls si-a ameliorat scleroza multipla progresiva prin alimentatie.
Aici avem ideile de baza pe care aceasta le-a comunicat publicului larg
si pe care le implenteaza in videcarea pacientilor cu afectiuni
nervoase similare (scleroza multipla, depresie, dementa, Alzheimer,
anxietate, stres post-traumatic, deficit de atentie (ADHD), artrita,
diabet, afectiuni cardiace, vatamari fizice ale creierului, dependenta
de droguri, fibromialgie etc).
Dr. Terry Wahls considera ca alimentatia pe care o propune este
cea corecta pentru specia umana. Numai acest tip de alimentatie contine
nutrientii esentiali de care creierul si sistemul nervos au nevoie
pentru regenerare si ca atare exclude suplimentarea cu extra nutrienti.
Regenerarea consta in:
– Reconstructia invelisului protector al fibrelor nervoase (mielina)
– Imbunatatirea comunicarii dintre neuroni;
– Imbunatatirea transmiterii impulsului nervos (comunicarea dintre sistemul nervos si organe);
– Functionarea optima a mitocondriilor
Dieta Terry Wahls propune in primul rand excluderea alimentelor
care ne fac rau, si abia apoi includerea celor care ne vindeca.
Alimentele care ne fac rau sunt:
– cerealelesi leguminoasele (specia umana nu a evoluat destul de la
introducerea acestora si ca atare nu suntem complet echipati sa le
consumama fara riscuri);
– alimentele la care avem intoleranta (este recomandat un test pentru intolerante alimentare);
– produsele lactate (dupa varsta de 4 ani lipseste enzima de
digestie a laptelui, ceea ce inseamna ca nu suntem facuti sa consumam
lapte dupa aceasta varsta);
– produsele procesate (sunt pline de substante toxice care intoxica
sistemul nervos ca MSG, aspartam, alte E-uri si substante chimice greu
de pronuntat);
– in privinta suplimentelor alimentare, Dr. Terry Wahls recomanda: “Cel mai bine este sa manaci cat mai mutle verdeturi!” (eu am constat ca sunt bune si suplimentele alimentare, dar cu moderatie, mai ales pentru cei care traiesc in orase).
In ce consta dieta Terry Wahls?
Cel mai important este consumul de frunze verzi, organe de
animale (NU sunt de accord, pt ca tocmai in organe se ‘strang” cele mai
multe toxine, mai ales in ficat), legumele cat mai intens colorate si
evitarea alimentelor procesate si a zaharului. Este obligatoriu sa
exclutem total din dieta cerealele (painea, produsele de patiserie,
mamaliga, cerealele de la micul dejun si orice contine faina de cereale)
, produsele lactate (lapte, branza, iaurt) si leguminoasele (mazare,
fasole, linte). Acest “gol” il umplem cu salate din frunze verzi, salate
din legume colorate si salate din alge de mare. In locul cartofilor
consumam varza, conopida si brocoli. In locul alimentelor interzise
includem organe de animale (ficat, inima, limbi, rinichi, splina, pipota
etc) si oua. Prajelile si uleiurile hidrogenate sunt inlocuite de
grasimi Omega
3.
(Mamaliga traditionala la ora actuala este facuta din malai, dar putem incerca „mamaliga luyi Stefan Cel Mare: meiul!)
Creierul este dependent de aminoacizi, vitamine,
minerale, acizi grasi si carbohidrati sanatosi. Cei mai multi dintre
nutrienti sunt esentiali si lipsesc dintr-o alimentatie pe care azi o
consideram normala. Prin urmare, “trebuie sa ii mancam”, ne indeamna Dr.
Terry Wahls.
Daca substantele necesare nu sunt „acolo”, reactiile chimice fie nu
au loc, fie se fac gresit, printr-un fel de “inlocuire”, in care sunt
folosite alte substante pentru a produce o reactie similara. Si, in
general, cand se intampla o astfel de reactie prin substitut, ceea ce
rezulta este departe de a fi “sanatos” sau “corect”.
1.Zaharul – criminalul nr.1
Dr. Terry Whals este foarte interesata de epigenetica si
considera ca atat genele “rele” cat si cele “bune” se activeaza sau se
dezactiveaza ca raspuns la mediul inconjurator. In urma cercetarilor, a
descoperit ca o alimentatie bogata in zahar si carbohidrati activeaza un
procent de pana la 65% din genele responsabile pentru declansarea
inflamatiei. O dieta bogata in zahar rafinat si carbohidrati simpli duce
la : artrita, scleroza multipla, diabet, parkinson, dementa, depresie,
hipertensiune, astm, toate afectiunile de natura autoimuna (boala
Adison, hepatita autoimuna, boala Chron, lupus, psoriazis, artrita
reumatoida, schizofrenie autoimuna, colita ulcerativa, trombocitopenie
si foarte multe altele).
(Incercati sa inlocuiti zaharul rafinat cu: miere, indulcitor „stevia”, melasa, sirop artar.)
2.Alimente amidonoase (cartofi, porumb) se pot consuma
maxim de 2 ori pe saptamana, deoarece contin o incarcatura glicemica
foarte mare si afecteaza nivelul glicemiei ca si ceilalti carbohidrati
simpli, direct raspunzatori de declansarea inflamatiei in corp.
3.Fructele se consuma intregi, pentru a beneficia de fibrele din coaja. Nu recomanda sucurile de fructe pentru ca sunt foarte bogate in carbohidrati. (din
nou nu sunt de accord cu ea.Sucurile din fructe sunt recomandate, mai
ales pentru cei care nu mai pot manca, dar si pentru ca ele se consuma
precum o perfuzie: cate o inghititura la interval de 5-7 secunde,
„mestecate” inainte de a fi inghitite)Persoanele care, din cauza unor motive de sanatate, nu pot consuma “din prima” fructele cu coaja, le pot decoji sau fierbe.
4.Alimente bogate in vitaminele A, B si conezima Q10. In
acest sens se recomanda in mod deosebit frunzele verzi, ouale, brocolli,
drojdia inactiva, ciupercile, pestele, organele de animale carnea bio
si uleiul din ficat de cod. (Incercati sa consumati oua de prepelita, dar atentie marita la colesterol!)
5.Alimente bogate in Omega 3 (DHA si EPA).
Impreuna cu vitaminele B, grasimile Omega 3 sunt direct raspunzatoare de
reconstructia mielinei. Principalele surse sunt uleiul din ficat de
cod, uleiul de peste, uleiul de canepa, uleiul din seminte de in,
semintele de canepa, laptele de canepa, semintele de chia.
6. Ciupercile sunt o excelenta sursa de sulf organic
(adica biodisponibil si usor asimilabil). Recomanda orice varietate de
ciuperci, binenteles, cu conditia sa nu fie otravitoare! (Ciupercile tip champignon daca sunt proaspete se pot consuma netratate termic.La inceput e ciudat, dar alaturi de castraveti, rosii, ardei, etc, chiar sunt grozave)
7. Drojdia inactiva: doza de drojdie inactiva pe
care Terry Whals o recomanda in dieta sa este de 1-2 linguri pe zi
adaugate in supe, sosuri, amestec de legume la cuptor sau presarate
peste salate.
8.Cloroplastele (clorofila ia nastere in
cloroplaste) sunt foarte asemanatoare mitocondriilor si de aceea
alimentele bogate in clorofila sunt atat de bune pentru noi. Contine
foarte multa vitamina K2, extrem de importanta in vindecare.Se recomanda sa consumati cel putin 2 portii/zi de salate cu frunze verzi.
9. Iodul este un element esential pentru creier,
sistemul nervos si sistemul hormonal, ajutand la constructia mielinei.
Daca nu avem destul iod, avem probleme cu memoria. Sarea de mare are
chiar mai multe oligoelemente decat avem nevoie, iar algele de mare
contin, pe langa iod, alte 15 oligoelemente si minerale esentiale.. (fireste nu cumparati sare imbogatita cu iod!Incercati sarea de Hymalaia sau minunata sare din ocnele romanesti.Daca puteti consuma si o portie de alge…..)
10.Alimente bogate in magneziu. Cu atat mai mult in
perioade stresante, cand acest mineral se pierde foarte usor din corp.
Magneziul este mineralul esential pentru calmarea nervilor si hranirea
lor.
Magneziul este un cofactor in peste 300 de sisteme enzimatice
care regleaza reactiile biochimice ale organismului, precum sinteza
proteinelor, controlul nivelului de glucoza in sange, reglarea presiunii
arteriale si a functiei musculare si nervoase.
Tot magneziul este esential pentru productia de energie,
fosforilarea oxidativa si glicoliza. Acelasi mineral joaca un rol in
transportul ionilor de calciu si potasiu catre membranele celulare,
proces important pentru transmiterea impulsurilor nervoase, contractiile
musculare si ritmul cardiac normal.
Cele mai bune surse de magneziu:
-semintele de dovleac au un continut ridicat de magneziu o portie
de 65 de grame va poate asigura intreaga doza zilnica necesara a
acestui mineral. migdalele;
– semintele de floarea-soarelui;
– nucile braziliene;
– nucile caju;
– nucile de pin;
– semintele de in;
– nucile
pecan.
–
migdalele
– legume cu frunze verzi (de
preferat sa se consume in stare cruda)
– boabele de soia Circa 65 de grame de boabe de soia
prajite contin aproape jumatate din necesarul zilnic al acestui mineral
esential. Linte, fasole .
– avocado se numara printre alimentele cu cea mai ridicata
valoare nutritionala, in special datorita grasimilor sanatoase pe care
le contin in cantitati generoase. Aceleasi fructe exotice sunt bogate in
multivitamine si compusi chimici care protejeaza impotriva imbolnavirilor.Daca
adaugati o singura felie de avocado intr-un sendvis consumat la pranz,
veti acoperi circa 15% din doza zilnica recomandata de magneziu.
11.Aminoacizii.Trebuie sa consumam zilnic cel putin unul dintre urmatoarele alimente: varza, conopida, brocoli, usturoi, ceapa, alge marine.
pentru ca doua celule nervoase sa comunica intre ele, trebuie sa
existe anumiti neurotransmitatori. Acesti neurotransmitatori sunt facuti
din aminoacizi. Unul dintre neurotransmitatorii care are un nivel
foarte redus in scleroza multipla (dar si in alte probleme mentale cum
sunt neuropatia diabetica, depresie, parkinson, dementa, fibromialgie,
ADHD, etc) este GABA (acid gama amino-butiric). Pentru a face GABA avem nevoie de aminoacizi dar si de sulf si vitamina B6.
12.„Soare la pachet” – Vit D.Pentru a avea
destula vitamina D, Dr. Terry Wahls ne recomanda sa nu ne ferim de
soare in niciun anotimp, si sa consumam ulei de ficat de cod, oua. Vara
trebuie sa ne mentinem bronzul, iar iarna trebuie sa suplimentam dieta
cu 2000 unitati de vit D3./ zi (de exemplu 5 picaturi de Vigantol). Vitamina D3 are nevoie de K2 obligatoriu (frunze de Kale-varza furajera, spanac, patrunjel)
13.Fructe si legume intens colorate, din belsug!
14.Si dupa ce ati mancat toate bunatatile insirate mai sus, treceti la MISCARE!!
Dupa cum stim cu totii, miscarea pentru orice bolnav de SM trebuie sa
fie facuta regulat, de preferat sub indrumarea unui profesor de kinetoterapie,dar dupa ce invatati miscarile, nu uitati sa le faceti acasa!
In speranta ca ati reusit sa cititi tot articolul, va sfatuiesc sa luati in serios alimentatia.
In curand voi posta totusi, si o lista cu vitaminele necesare bolnavilor de SM.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu