duminică, 30 octombrie 2016

rodia




RODIA- o mingie rosie, de 20 de ani a devenit un fruct consumat si la noi in tara, desi de multe ori, din cauza pretului ridicat, din cauza ca in Romania nu ajung fructe coapte, evitam sa le consumam.

Dar ar fi bine sa ne reamintim in sezonul rece propietatile ei. 

Rodia este un fruct acrişor care are un conţinut ridicat de nutrienţi benefici pentru organism.Este  unul din cele mai puternice fructe antioxidante, in compozia ei gasindu-se de trei ori mai multi antioxidanti precum polifenoli, tanini si antocianini, decat in vinul rosu sau in ceaiul verde. Are atat de multe propietati vindecatoare, incat nu stiu cu care sa incep!
Contine vitamine si minerale esentiale pentru organism: vitamina A, vitamina B5, vitamina C si E, vitamina K, acid folic, calciu, potasiu, magneziu, fier.
-      Întăresc sistemul imunitar
Rodiile și sucul lor conțin o cantitate importantă de vitamina C (10,20 mg / 100gr), esențială pentru prevenirea îmbolnăvirii, în special în sezonul rece.
-       Are proprietati antiinflamatorii
si din acest motiv protejeaza impotriva astmului, a durerilor in gat, a diareei si a altor boli.
-      Previn Alzheimer-ul, ceea ce inseamna ca este benefic in scleroza multipla
În cadrul unui studiu, șoarecii de laborator cu Alzheimer care au fost hrăniți cu rodii au acumulat mult mai puține plăci amiloide și au avut rezultate semnificativ mai bune la testele mentale decât alți șoareci cu aceeași boală, dar care nu primiseră rodii.
-      Nu creşte glicemia
Spre deosebire de alte fructe care pot să determine o creştere bruscă a glicemiei, rodia nu va cauza acest efect şi prin urmare poate să fie considerat un alit de încredere în lupta cu kilogramele. De asemenea este un fruct indicat persoanelor care suferă de diabet.
-      Protejează rinichii
Noi cercetări au scos la iveală că un extract din rodii protejează rinichii de toxine periculoase.
-      Te ajută să arzi grăsimile
un conţinut foarte mare în antioxidanţi care te ajută să arzi grăsimile şi să accelerezi metabolismul.
- Protejează și regenerează ficatul
Studiile au demonstrat că sucul de rodii nu doar că protejează ficatul dar ajută și la regenerea lui.
-      Te protejează de alergii
Rodiile sunt bogate în polifenoli, susbstanțe care pot reduce procesul biochimic asociat alergiilor.
-      Previn bolile de inimă. De fapt culoarea rosie a rodiei este culoarea sangelui, a inimii, deci este fructul inimii.
Consumul de rodii protejează corpul de bolile de inimă, pentru că previne depunerile de pe artere. De asemenea, rodiile scad colesterolul rău (LDL) şi îl cresc pe cel bun(HDL). Scad tensiunea arteriala.
-      Previn cancerul
Studiile au arătat că substanţele din rodie apără organismul de cancerul de sân şi de cel de plămâni. În acelaşi timp, fructul încetineşte evoluţia cancerului ce afectează prostata.
-      Combat sindromul metabolic
Sindrom metabolic este o combinaţie de afecţiuni medicale care creşte riscul de a dezvolta boli cardiovasculare şi diabet. Cercetările au scos la iveală că rodiile ajută la reglarea glicemiei, cresc sensibilitatea la insulină și luptă împotriva inflamației și a altor factori asociați sindromului metabolic.
-      Protejeaza impotriva depresiei si a osteoporozei.



















marți, 25 octombrie 2016

LAVANDA



Imagini pentru lavandaAre frunze vesnice, chiar si iarna, de obicei frunzele sunt verde-argintiu, dar sunt so soiuri cu frunze verzi sau argintii.Este originara din zona Mediteraneana
În antichitate, lavanda era folosita la mumificarea cadavrelor si folosită frecvent ca parfum scump de catre regina egipteama Cleopatra, iar grecii si romanii se îmbaiau în apa cu lavanda, pentru ca se considera ca este o planta sacra, cu multiple beneficii pentru sanatate.

„Spaima moliilor”, îmbătătoarea floare de levănţică este totodată un remediu de sănătate, prea puţin cunoscut.
UTILIZĂRI INTERNE ALE LAVANDEI

- Dischinezie biliară, balonare la bolnavii de bilă, crize biliare însoţite de dureri de cap - Se ia lavanda sub formă de pulbere, administrată pe stomacul gol, câte o linguriţă de patru ori pe zi. Datorită principiilor sale active amare, lavanda măreşte secreţia de bilă şi ajută la evacuarea ei, calmând durerile abdominale şi activând digestia.
- Depresie, anxietate - în cazurile uşoare se ia lavandă sub formă de tinctură - 1 linguriţă dizolvată în jumătate de pahar de apă, de 3-4 ori pe zi, în cure de lungă durată (3 luni minimum). Uleiul volatil de lavandă se administrează în depresiile şi crizele de anxietate severe: două picături de ulei volatile amestecate cu puţină miere se iau de trei ori pe zi, pe stomacul gol. Studiile făcute până în prezent au arătat că există o anumită selectivitate a pacienţilor trataţi cu această plantă, unii neavând o reacţie specială la uleiul volatil, în timp ce la alţii s-a observat o ameliorare clară a stării lăuntrice, ameliorare tradusă prin reducerea sensibilităţii psihice, estomparea fricilor şi angoaselor, reapariţia dorinţei de viaţă.
- Aritmie cardiacă, adjuvant în ischemia cardiacă apărută pe fond de stres - Lavanda este prin excelenţă o plantă antistres, motiv pentru care, administrată în cure de lungă durată ameliorează şi gradat conduce la vindecarea bolilor produse de acesta. În problemele cardiace s-a observat o acţiune deosebit de favorabilă a tincturii de lavandă, care acţionează direct la nivelul sistemului nervos central. Se administrează de trei-patru ori pe zi câte o linguriţă de tinctură, diluată în jumătate de pahar de apă.
- Oboseală, iritabilitate psihică, insomnie - Cele mai bune rezultate se obţin făcând băi cu lavandă, cu jumătate de oră înainte de culcare. Suplimentar, este bine să puneţi sub pernă un mic săculeţ (ceva mai plat) cu lavandă. Somnul va fi mai odihnitor şi mai lin, iar peste zi veţi remarca o mult mai bună rezistenţă psihică şi stăpânire de sine. Intern, se ia tinctură de lavandă: o inguriţă de trei ori pe zi.
- Dureri de cap, migrenă, ameţeală - Ca remediu de urgenţă se iau 1-2 picături de ulei volatil de lavandă cu puţină miere. Ca tratament pe termen lung se recomandă pulberea de lavandă: o linguriţă de patru ori pe zi, administrată pe stomacul gol.
- Reumatism - Se face un ceai din o parte flori de soc şi două părţi lavandă, o linguriţă din acest amestec fiind opărită cu o cană de apă, după care se lasă să se răcească puţin şi se filtrează. Se beau pe zi 2-3 căni din acest ceai, cât mai cald (pentru ca efectul sudorific şi depurativ să fie mai intens). Are un gust destul de greu de suportat, dar o cură de 10 zile cu acest ceai are efecte antireumatice excepţionale.
- Tuse convulsivă, gripă, bronşită - 2 picături de ulei volatil se amestecă cu o lingură de miere şi se administrează câte puţin din acest amestec, care nu va fi înghiţit direct, ci va fi lăsat să alunece pe gât pentru a-şi exercita din plin efectele antiinfecţioase şi calmante. Se iau maximum 6 picături de ulei de lavandă pe zi la adulţi şi două picături pe zi la copii.
FOLOSIREA EXTERNĂ A LAVANDEI
lavanda
- Pentru creşterea părului - Se face un masaj la rădăcina părului cu oţet de lavandă obţinut prin macerare.
- Întreţinerea pielii uscate - Imediat după baie se aplică uleiul gras de lavandă (obţinut prin macerarea plantei în ulei de floarea-soarelui) pe toată pielea, făcându-se în acelaşi timp un masaj uşor.
- Eczeme uscate, tumefacţii produse de loviri - Se aplică uleiul gras de lavandă pe zona afectată de 3-4 ori pe zi.

Text preluat din cartea "Remedii naturiste", prelucrare de Valeriu Ciuculin

duminică, 16 octombrie 2016

exercitii bune pentru scleroza multipla (II)



    PROGRAM DE EXERCITII PENTRU COXARTROZA 

 1.  din pozitia de decubit dorsal (DD) (culcat pe spate) cu genunchii intinsi se trag degetele de la picioare inainte si inapoi.
 2. din pozitia de DD cu genunchii intinsi se trage cate un genunchi la piept se revine in pozitia initiala; se repeta si cu celalalt genunchi.
 3. din pozitia DD cu genunchii intinsi se trag ambii genunchi la piept simultan.
 4. din pozitia de DD cu genunchii intinsi se ridica cate un membru inferior pe verticala; se repeta si cu celalalt membru inferior.

 5. din pozitia de DD cu genunchii intinsi se duce cate un membru inferior inspre lateral pana la marginea saltelei fara a se ridica membrul de pe saltea; se repeta si cu celalalt membru.
 6. din pozitia de DD cu genunchii indoiti, talpile pe saltea; cate un genunchi pleaca inspre saltea in lateral, revine pleaca celalalt membru.
 7. din pozitia de DD cu genunchii indoiti, talpile pe saltea se duc simultan ambii genunchi spre lateral (unul spre stanga altul spre dreapta).
 8. din pozitia de DD cu genunchii indoiti, talpile pe saltea se ridica alternativ cate o talpa de pe saltea astfel incat sa se realizeze extensia genunchilor (indrept genunchiul); in timpul exercitiului genunchii raman impreuna.
 9. din pozitia de DD cu genunchii indoiti, talpile pe saltea asez mainile sub sezut si ridic bazinul.
10. din pozitia de decubit lateral (DL) (culcat pe o parte) cu genunchiul de dedesupt indoit, il intind pe cel de deasupra si il ridic pe verticala.
11. din pozitia de DL cu genunchiul de dedesupt indoit trag genunchiul de deasupra la piept, il extind complet.
12. din pozitia de DL cu ambii genunchi indoiti, talpile raman imreuna si ridic genunchiul de deasupra.
13. din pozitia de DL trag ambii genunchi la piept apoi ii extind complet.
14. din pozitia de DL genunchiul de dedesupt indoit, cel de deasupra extins, realizez un balans usor inainte-inapoi cu genunchiul de deasupra.
15. ma intorc pe partea cealalta si realizez exercitiile 10,11,12,13,14.
16. din pozitia de decubit ventral (DV)(cu fata in jos) indoi cate un genunchi, alternativ, apoi aceasi miscare cu ambii genunchi odata.
17. din pozitia de DV cu genunchii extinsi duc cate un membru inferior catre marginea saltelei, revin, apoi fac aceiasi miscare cu celalalt membru.
18. din pozitia de DV cu genunchii extinsi ridic complet cate un membru de pe saltea; aceiasi miscare si cu celalalt membru.
19. din pozitia de DV cu genunchii extinsi trag cate un genunchi spre piept prin lateral.

20. din pozitia de patrupedie (sprijin pe palme si genunchi) trag cate un genunchi la piept si il extind complet fara a atinge salteaua; realizez acelasi lucru si cu celalalt genunchi.
21. din pozitia de patrupedie ridic cate un genunchi de pe saltea si il duc inspre lateral; repet  miscarea si cu celalalt genunchi.
Toate exercitiile se repeta de 8 ori. In momentul in care o miscare produce durere se intrerupe exercitiul.