Caisele (Prunus armeniaca) sunt un gen de fructe inrudite cu
prunele. Caisele sunt originare din Armenia si partile de granita dintre cele 2
continente: Europa si Asia.
Caisele fac parte din familia
Rosaceae, care include şi
alţi pomi fructiferi cum
ar fi mărul, prunul, părul sau piersicul. Artefactele arată că aceste fructe au fost
cultivate pentru prima dată în istorie acum mai bine de 3.000 de ani în India, însă se crede că originea acestora este în Armenia, unde se consumau atât în
formă proaspătă, cât mai ales uscate,
datorită uşurinţei
cu care puteau fi transportate astfel.Gustul caiselor li s-a parut atat de
bun, incat i-au atribuit sorginte divina, socotindu-l un nectar al zeilor, iar
caisele au devenit ofrande pentru zei. Mai
mult, se credea ca cei care consuma aceste fructe vor avea un trup tanar si
viguros si o minte agera, pana la varste inaintate.
Caisele- proprietati nutritive
Caisele sunt o
sursa excelenta de vitamina A,o sursa bogata de vitamina C, fibre si potasiu. Caisele contin antioxidanti puternici din categoria carotenoizilor,
care le dau culoarea specifica, portocalie, galbena, rosie, precum si
antioxidantii luteina si zeaxantina. Un alt antioxidant important care se gaseste
in compozitia caiselor este licopenul. Caisele mai contin vitamine din
complexul B, vitamina E si K.
Dintre
minerale, caisele sunt bogate in calciu si magneziu, dar contin si fosfor,
fier, precum si urme de cupru, zinc, seleniu,mangan.
Carotina este o substanta foarte importanta pentru sanatatea ochilor, a
pielii si a sistemului imunitar. Consumul fructelor ne protejeaza pielea
intr-o anumita masura impotriva razelor UV, insa si arterele impotriva grasimilor care se depoziteaza pe peretii acestora.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu