luni, 10 octombrie 2016

CAISELE I



Caisele (Prunus armeniaca) sunt un gen de fructe inrudite cu prunele. Caisele sunt originare din Armenia si partile de granita dintre cele 2 continente: Europa si Asia. 

  Caisele fac parte din familia Rosaceae, care include şi alţi pomi fructiferi cum ar fi mărul, prunul, părul sau piersicul. Artefactele arată că aceste fructe au fost cultivate pentru prima dată în istorie acum mai bine de 3.000 de ani în India, însă se crede că originea acestora este în Armenia, unde se consumau atât în formă proaspătă, cât mai ales uscate, datorită uşurinţei cu care puteau fi transportate astfel.Gustul caiselor li s-a parut atat de bun, incat i-au atribuit sorginte divina, socotindu-l un nectar al zeilor, iar caisele au devenit ofrande pentru zei.   Mai mult, se credea ca cei care consuma aceste fructe vor avea un trup tanar si viguros si o minte agera, pana la varste inaintate.                  


Caisele- proprietati nutritive

Caisele sunt o sursa excelenta de vitamina A,o sursa bogata de vitamina C, fibre si potasiu. Caisele contin antioxidanti puternici din categoria carotenoizilor, care le dau culoarea specifica, portocalie, galbena, rosie, precum si antioxidantii luteina si zeaxantina. Un alt antioxidant important care se gaseste in compozitia caiselor este licopenul. Caisele mai contin vitamine din complexul B, vitamina E si K. 
 Dintre minerale, caisele sunt bogate in calciu si magneziu, dar contin si fosfor, fier, precum si urme de cupru, zinc, seleniu,mangan.
 Carotina este o substanta foarte importanta pentru sanatatea ochilor, a pielii si a sistemului imunitar. Consumul fructelor ne protejeaza pielea intr-o anumita masura impotriva razelor UV, insa si arterele impotriva grasimilor care se depoziteaza pe peretii acestora. 


 



 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu